DIETA DR EWY DĄBROWSKIEJ

Dieta warzywno - owocowa         Post Daniela         publikacje         wczasy z dietĄ


Strona Główna | Dr Ewa Dąbrowska | Dlaczego ta dieta? KSIĄŻKIArtykuły | WCZASY Z DIETĄ | Wasze opinie | Film | Kontakt
 

.


 
 

. Diagnostyka odżywienia organizmu - mgr inż. Jolanta Inglot


 
 

Właściwe odżywianie dostarcza nam energii i składników dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu . Odżywianie - najważniejszy proces życiowy może być eliksirem młodości, lekiem lub naszym zabójcą. Właściwie odżywiony organizm jest w stanie zdrowia i równowagi energetycznej. Faktem jest, że w ciągu 65 lat życia zjadamy ok. 70 ton pożywienia, wypijamy kilka cystern wody i codziennie oddychamy jakimś, nie zawsze czystym powietrzem. Czy to, co jemy i pijemy zawiera właściwą ilość składników odżywczych, czy jest wolne od trucizn, hormonów, konserwantów, ulepszaczy, polepszaczy, chemii rolniczej? Czy powietrze, którym oddychamy jest czyste? Nawet dziecko wie, że nie. Spożywamy żywność oczyszczoną, przetworzoną i konserwowaną. Jemy za dużo, za słodko, wysokokalorycznie - produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Kilka przykładów: przemysł spożywczy używa np. piperonolu, zamiast wanilii, który jest również składnikiem środka do zabijania wszy. Dietthyl glucol - tani zagęszczacz – ścinacz, używany zamiast jajek, jest składnikiem płynu do chłodnic i zmywaczy farb. Składniki te są dopuszczone do używania. Więc jeśli następnym razem kupisz dziecku taniego, kolorowego loda w supermarkecie, popatrz na niego jak na mieszankę środka do zabijania wszy, płynu do chłodnic i rozpu-szczalnika do farb. Zwierzęta rzeźne karmione są mączkami z innych zwierząt i faszerowane hormonami i antybiotykami. Ziemia przez lata nawożona sztucznymi nawozami, głównie N-P-K, stała się wyjałowiona, kwaśne deszcze dokonały reszty, wypłukując składniki odżywcze, np. magnez w głąb gleby, czyniąc je niedostępnymi dla korzeni roślin. Następna sprawa: wchłanianie i przyswajanie pokarmu. Czy dwie kobiety w jednym wieku, w odizolowanych warunkach, spożywające jednakowy pokarm, będą tak samo odżywione? Otóż – znowu nie. Dlaczego? Ponieważ każdy z nas jest indywidualnością biochemiczną. Nie ma dwóch takich samych organizmów, nie ma „średniego Polaka”. Nasz typ metaboliczny zmienia się wraz z naszym wiekiem, wpływa na nas środowisko, w którym żyjemy i genetyka, każdy z nas inaczej reaguje na stres. Ustalono dla nas normy, wg, których mamy się odżywiać, a „jedynie słuszny sposób odżywiania ‘’może być ceną za nasze życie. Wieloletnie badania dowodzą, że sposób odżywiania wpływa bezpośrednio na stan naszego zdrowia. A niedobory żywieniowe i toksemia organizmu są przyczyną ok. 80% chorób nękających ludzkość. Przemysł spożywczy kieruje naszymi smakami,
a farmaceutyczny produkuje coraz to „lepsze” środki przeciwbólowe, insulinę i inne leki likwidujące objawy chorób, a nie ich przyczyny.
Pytanie jest następujące: kto powinien być zainteresowany profilaktyką zdrowia? MY SAMI!!!! Jeżeli sposób dożywiania bezpośrednio wpływa na nasze zdrowie, a błędy żywieniowe prowadzą do zaburzeń metabolicznych, to:
 
JAK ROZPOZNAĆ STAN ODŻYWIENIA NASZEGO ORGANIZMU?

Odpowiedzią jest analiza pierwiastkowa włosa. Organizm sam nie może wytworzyć potrzebnych pierwiastków, musimy je dostarczać z pożywieniem. Stosowane analityczne metody oceny stanu odżywienia opierają się na badaniach krwi i moczu. We krwi działają jednak mechanizmy homeostatyczne wyrównujące poziom pierwiastków we krwi kosztem zapasów w tkankach. Mimo prawidłowego poziomu pierwiastków w surowicy ich poziom w organizmie może być nieodpowiedni. Stężenie pierwiastków we krwi może być różny o każdej porze dnia, np. pod wpływem emocji. Takiej zmienności nie obserwujemy w analizie włosa. Osteoporoza może rozwijać się bez dostrzegalnych zmian w poziomie wapnia we krwi., Objawy niedoboru żelaza mogą występować na długo przed wykryciem jego niskiego poziomu we krwi. Włosy natomiast stanowią jednolitą biologicznie strukturę, a biopierwiastki są wbudowywane w trakcie wzrostu włosów. Stężenie pierwiastków we włosach jest średnio 50 – krotne większe niż we krwi. Daje to możliwość dostarczenia informacji o ich zawartości w organizmie w okresie dłuższym: 2-3 miesięcy. Włos rośnie średnio 1 cm na miesiąc, a do badania pobiera się włosy 3-4 cm od skóry głowy. Potrzeba zaledwie 0,3 g włosów do zbadania ok. 30 pierwiastków. Wiązania biopierwiastków przez tworzące się białko włosa, zależą od ilości jakości wody, tłuszczów, węglowodanów, białek, witamin i minerałów. Keratynowa otoczka włosa chroni przed utratą składników wewnątrz i zapobiega przedostawaniu się zanieczyszczeń zewnętrznych. Zapewnia to stałość składu chemicznego włosa. Włosy zostały również wybrane przez Światową Organizację Zdrowia i Agencję Ochrony Środowiska do oceny wpływu metali toksycznych na organizm.
Analiza poziomu pierwiastków śladowych we włosach jest, więc najlepszą metodą oceny stanu przemiany mineralnej organizmu.
Nowoczesna aparatura analityczna (spektometria emisji atomowej ze wzbudzeniem plazmowym) i inne zaawansowane metody
pozwalają na precyzyjną i dokładną analizę stężeń pierwiastków z jednej próby, w krótkim czasie z niewielkiej ilości materiału.
Próbki włosa pobiera się bezinwazyjnie, można je pozostawić i przesyłać bez zmiany stanu chemicznego.
Fizjologiczne procesy życiowe zależą od składu i ilości pierwiastków, ale również od proporcji pomiędzy nimi. Pierwiastki i witaminy
oddziaływają na siebie antagonistycznie lub synergistycznie. Przykładowo witamina C umożliwia przekształcanie związków żelaza w
przyswajalne dla organizmu formy żelaza, ta sama witamina C wspomaga przyswajanie witaminy E. Selen działa synergistycznie z
witaminą E. Dysproporcja wapnia i magnezu powoduje trans mineralizację wapnia do krwi i narządów miękkich. A brak magnezu
powoduje nadmierne wchłanianie ołowiu, natomiast niedobór cynku sprzyja wchłanianiu kadmu. Oczyszczanie organizmu z metali
ciężkich ( toksycznych) oparte jest na wykorzystaniu tych zasad.
Metale toksyczne są wszechobecne, np. związki rtęci występują w plombach, w rybach słodkowodnych, skorupiakach, szczepionkach, środkach grzybobójczych, produktach zwierzęcych, plastikach, farbie lateksowej. Glin występuje w napojach gazowanych, lekach, słodyczach, proszku do pieczenia, naczyniach aluminiowych, sztućcach, sokach kartonowych, puszkach z piwem i napojami, folii aluminiowej do cieplej obróbki żywności oraz w wodzie. Ołów zawierają: farby ścienne, tapety, zabawki, kredki, papier, plastry, przylepce, spaliny samochodowe i fabryczne oraz barwniki. Kadm jest w dymie z papierosów, niekiedy biernie wchłaniany, wydzielają go ciągi komunikacyjne , występuje w odkurzanych pomieszczeniach, rozpuszczalnej kawie i w spalinach.

Proporcje pierwiastków wskazują trendy chorobowe zachodzące w organizmie. Może okazać się, że nerwowość, a nawet agresja jest spowodowana niedoborem magnezu i witamin z grupy B oraz nadmiarem metali toksycznych w komórkach organizmu. Można też przykładowo rozstrzygnąć, czy depresja ma podłoże wewnątrzustrojowe, czy czynnościowe unikając zbędnej psychologizacji chorób. Stosunek cynku do miedzi związany jest ściśle z działaniem hormonów płciowych, estrogenów i progesteronu i może wskazywać na zachwianie równowagi hormonalnej. Wysoki stosunek wapnia do potasu może wskazywać na obniżoną czynność tarczycy, zaś niskie stężenie żelaza przy wysokim stężeniu kobaltu może rozpocząć proces gromadzenia się kobaltu w tkankach miękkich i stąd zaburzenia czynności tarczycy. Wysokie stężenie żelaza do miedzi może wskazywać na zwiększoną produkcją wolnych rodników i szybkie starzenie się organizmu. Wysoki stosunek sodu do magnezu może wskazywać na skłonność do wysokiego ciśnienia krwi oraz tendencje pozapalne i zakwaszenie organizmu.

Na podstawie wyników analizy włosa oraz oceny gospodarki mineralnej na poziomie komórkowym można stwierdzić zaburzenia
metaboliczne na długo przed wystąpieniem chorób. Przykładowo:

   1. O niewłaściwej przemianie tłuszczów świadczy:
       - bardzo wysoka proporcja Ca/P
       - wysoka proporcja Ca/Mg, Zn/Cu
       - mało magnezu
       - dużo niklu

   2. O niewłaściwej przemianie białkowej świadczy:
       - wysoka wartość Ca/P i Ca/K
       - niska proporcja Na/K, Ca/Fe
       - dużo selenu, żelaza i miedzi
       - mało cynku

   3. O niewłaściwej przemianie węglowodanowej świadczy:
       - wysoka proporcja Ca/Mg, Fe/Cu
       - niska proporcja Ca/P
       - mało chromu, wanadu, manganu

Po wykonaniu analizy pacjent otrzymuje opisowe wyniki swoich badań: ilości i proporcje pierwiastków, omówienie proporcji poza normą, określenie typu przemiany materii, wnioski dotyczące profilu metabolicznego i skłonności organizmu do zaburzeń.
Organizm nasz ma niesamowite zdolności samoregulujące i naprawcze. Dla każdego zostaje opracowany indywidualny program
suplementacyjny, tzw. suplementacja chronoselektywna, czyli ilościowo i jakościowo określona w czasie, mająca na celu uzupełnienie niedoborów witaminowo-mineralno – enzymatycznych. Dodatkowo wskazana jest właściwa, okresowa dieta. O powodzeniu takiego programu decyduje właściwa jakość zastosowanych dostatków żywieniowych. Najlepsze efekty osiąga się po zastosowaniu supleme-ntów naturalnych, skoncentrowanych wyciągów owoców, warzyw, wodorostów i ziół oraz kwasy tłuszczowe, enzymy i aminokwasy. Nowoczesne technologie ich produkcji pozwalają na szybkie usunięcie wody i błonnika, przy zachowania składników odżywczych, tzw. bioflawonoidów. Większość z nich jest jeszcze nie nazwana, ale mają ogromne znaczeniu poprawiając wchłanialność składników odżywczych, wiele z nich to antyoksydanty. Tajemnicą dobrego suplementu żywności są pola uprawne, na których są uprawiane rośliny do produkcji suplementów. Muszą być tam zastosowane naturalne metody uprawy gleby, bez chemii rolnej, biologiczne środki ochrony roślin, bez oprysków chemicznych, tereny upraw muszą być specjalnie dobrane, np. bez opadów deszczu. Dopiero z tak uprawianych roślin może być sporządzony suplement, który daje bardzo wysoką efektywność fizjologiczną, wysoką biologiczną dostępność i całkowity brak skutków ubocznych suplementacji. Czym różnią się dodatki żywieniowe naturalne od sztucznych, chemicznych? Związki syntetyczne wyprodukowane w fabrykach charakteryzują się jednorodnością chemiczną, np. witamina E sztuczna to alfa-tokoferol, zaś witamina E naturalna otrzymana jest z ekstrakcji roślin warzywnych bogatych w oleje. Zawiera ona ogromną ilość różnych tokoferoli, które można porównać do płatków śniegu, każdy jest inny. Wchłanialność takiej witaminy i wysoka przyswajalność oraz fizjologiczna efektywność jest nieporównywalna. Witamina C–kwas askorbinowy, okazuje się, że naturalna witamina C zawiera tylko kwas L-askorbinowy, który jest w całości wchłaniany przez organizm. W fabryce otrzymuje się kwas askorbinowy, który jest mieszaniną dwóch izomerów L-lewoskrętny 50% i D-prawoskrętny 50%, prawoskrętny jest nieprzyswajalny i jest całko wice zbędnym balastem dla organizmu, dlatego wchłania-lność jest bardzo słaba. Wtedy często zwiększamy dawki niepotrzebnie zakwaszając organizm i jeszcze bardziej zmniejszając wchłanialność.

Ukierunkowanie suplementacji wyłącznie na jeden pierwiastek lub witaminę zawsze doprowadzi do zaburzeń metabolicznych, a w efekcie do choroby. Np. ktoś ma objawy braku magnezu, lekarz zaleca przyjmowanie magnezu aptecznego, pacjent początkowo zauważa poprawę, więc zachęcony kontynuuje suplementację. Po jakimś czasie zaczynają go boleć stawy, wypadają włosy, pogarsza się kondycja organizmu. Zaszło tu zjawisko antagonizmu między dużą ilością magnezu, a cynkiem ( wypadanie włosów) i manganem ( bóle stawów). W przypadku suplementów naturalnych komórki odpowiedzialne w naszym organizmie za procesy wchłaniania rozpoznają substancje będące w naszych pokarmach tysiące lat, suplementy są przecież wykonane z warzyw, owoców, ziół, kwasy tłuszczowe z ryb dziko żyjących w zimnych wodach oceanów. Dlatego organizm wchłania i wykorzystuje całość suplementu, nie można go przedawkować.
Naturalne suplementy żywieniowe zawierają składniki, których nasz organizm nasz organizm nie wytwarza, np. witamina C, E, amin
kwasy egzogenne, minerały, niektóre nienasycone kwasy tłuszczowe, są wykorzystywane również zioła, np. koncentraty czosnku,
pasiflora z rumiankiem, żeńszeń i inne spełniające niezliczone funkcje regulujące procesy metaboliczne.

Potencjał genetyczny życia Europejczyka to ok. 120 lat. Na tempo starzenia się naszego organizmu mają płw. procesy wolnorodnikowe, czyli reaktywne formy tlenu.. Nasz organizm posiada mechanizmy obronne, tzw. barierę antyoksydacyjną, witaminę C, E, prowitaminę witaminy A, selen, mangan, cynk. Ale jedzenie dużej ilości wysokoenergetycznych, przetworzonych 20 pokarmów złej jakości, nieczy-szczone środowisko, permanentny stres są powodem osłabienia bariery antyoksydacyjnej. Następstwem, czego są choroby, między innymi cywilizacyjne, stąd niska długość życia w Polsce. Musimy nauczyć się ze stres nie jest zły oraz właściwie na niego reagować.
Jest to możliwe tylko u osób właściwie odżywionych. Możemy się właściwie odżywiać, jeżeli poznamy swój typ metaboliczny. Każda rzecz, którą kupujesz ma instrukcję obsługi, my żyjemy ze sobą całe życie i nie znamy instrukcji obsługi własnego organizmu. Jemy kierując się smakiem i nawykami żywieniowymi wyniesionymi z domu, a diety i dodatki żywieniowe stosujemy wg istniejącej mody, kierując się zasadą, jak pomogło Goździkowej, to pomoże i mnie. Kiedy poznasz swój typ metaboliczny wybierzesz odpowiedni kierunek żywieniowy, czyli właściwą dietę wspartą suplementacją naturalnymi dodatkami żywieniowymi, zwiększając swoje szanse, by znaleźć się w zwycięskiej grupie długowiecznych ludzi, którzy umierają powyżej setki w zdrowiu?

   mgr inż. Jolanta Inglot        Źródło: klinika-zdrowia.com

   Piśmiennictwo
   1. Magazyn medyczny Żyjmy dłużej nr 12/03 i nr 03/04
   2. Odżywianie – prawda i mity –dr n.med. Sławomir Puczkowski
   3. Analiza składu mineralnego włosów – dr n. Med. Sławomir Puczkowski
   4. Dodatki żywieniowe NUTRILITE
   5. klinika-zdrowia.com
 



 


     Zobacz również:
    Post, szansą chorych! Rozmowa z dr Ewą Dąbrowską. tutaj
    Organizm wszystko potrafi - JAN NIEBUDEK tutaj
     INNE ARTYKUŁY
    Publikacje dr Ewy Dąbrowskiej tutaj
    
  
  do góry strony  
Strona Główna | Dr Dąbrowska | Dlaczego ta dieta? | PublikacjeArtykuły | Gdzie pojechać? | Opinie | Film | Reklama | Partnerzy | Kontakt
dieta, dieta odchudzająca, skuteczna dieta, szybkie odchudzanie, zdrowe żywienie, kalorie, dietetyk, nadwaga, diety, dieta dr Ewy Dąbrowskiej, dr Ewa Dąbrowska, Dabrowska, dieta owocowo warzywna, dieta warzywno owocowa, dieta owocowo-warzywna, dieta warzywno-owocowa, dieta odchudzająca, dieta wegetariańska, kuracja dr Ewy Dąbrowskiej, odchudzanie, oczyszczanie organizmu z toksyn, leczenie schorzeń, zdrowie, uroda, analiza pierwiastkowa włosa, badania diagnostyczne, stan metaboliczny, metabolizm, suplementacje, suplementy, suplement diety, publikacje dr ewy dąbrowskiej, żywienie, choroby, choroba, cukrzyca, leczenie cukrzycy, metabolizm, ośrodki wczasów zdrowotnych, wczasy odchudzające, wczasy zdrowotne, wczasy z dietą owocowo - warzywną, otyłość, leczenie nadwagi, leczenie otyłości, nadwaga, jak schudnąć, głodówka, figura, post daniela, prof Michał Tombak, ciało i ducha ratować żywieniem, przywracać zdrowie żywieniem, książki dr dąbrowskiej, Sandra Cabot, Cezary Żak, świeże soki z warzyw i owoców mogą uratować twoje życie, dieta oczyszczająca wątrobę, terapia gersona, dr gerson, leczenie raka, jak żyć długo i zdrowo, czy można żyć 150 lat?, droga do zdrowia, leczenie naciśnienia, nadciśnienie, wysoki cholesterol, leczenie miażdżycy, miażdżyca, leczenie kamicy nerkowej, kamica nerkowa, leczenie skazy moczanowej, skaza moczanowa, leczenie zaprzepów żylnych, zakrzepy żylne, leczenie chorób zapalnych, leczenie chorób przewlekłych, infekcje migdałów i zatok, reumatoidalne zapalenie stawów, alergia, choroby alergiczne skóry, alergia skóry, leczenie alergii, leczenie astmy oskrzelowej, astma oskrzelowa, leczenie choroby wrzodowej, choroba wrzodowa, wrzody, przewlekłe zapalenie wątroby, leczenie przewlekłego zapalenia wątroby, leczenie zaćmy, zaćma, zwyrodnienia stawów, leczenie chorób zwyrodnieniowych stawów, leczenie paradentozy, paradentoza, leczenie łuszczycy, łuszczyca, sklerodermia, leczenie sklerodermii, porfiria, leczenie porfirii, leczenie zgagi, zgaga, zaparcia, zespół jelita nadwrażliwego, choroba wieńcowa, leczenie choroby wieńcowej, medycyna naturalna, choroby cywilizacyjne, leczenie chorób cywilizacyjnych,
akces medical spa
, www.ow-akces.pl, ośrodek wypoczynkowy zawiaty, www.zawiaty.com, mikomania, miko-tur, www.mikomania.pl, centrum animacji misyjnej, pallotyni, ośrodek altona, www.altona.pl, ośrodek krystyna, ośrodek sofra, www.sofra.com.pl, ośrodek u zbója, www.uzboja.pl, ośrodek waldtour-revita, www.waldtour-revita.pl, gopodarstwo dębinówka, dom św stanisława zakopane, willa zosieńka, revita polanica zdrój, hotel polaris świnoujście, ośrodek rusałka, hotel miłomłyn zdrój, centrum medyczne, ośrodek damroka, ośrodek bezeta, ośrodek dr dąbrowskiej w gołubiu, www.dieta.pl, dieta.pl, www.diety.pl, biomol, www.biomol.pl